SERVİS DALI
Tanımı:
Servise hazırlık, servis yapma, hesabın takdimi ve tahsili yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.
Amacı:
Servis elemanlığı mesleğinin yeterliklerine sahip meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.
Mesleğin Gerektirdiği Özellikler
· Servis elemanı olmak isteyenlerin:
· Uzun süre ayakta çalışabilecek kadar bedence sağlam ve dayanıklı,
· Dışa dönük, insanlarla iyi iletişim kurabilen, insanların istek ve duygularını anlayabilen,
· Güler yüzlü, saygılı,
· Başkalarını ikna edebilen, sabırlı,
· Görgü ve protokol kurallarını bilen, Dikkatli, temiz, titiz ve düzenli kimseler olmaları gerekir.
Çalışma Ortamı ve Koşulları
Servis elemanları yiyecek ve içecek servisi yapılan mekanlarda görev yaparlar. Çalışma ortamı temiz ve düzenli, zaman zaman gürültülü ve kalabalıktır. Servis elemanları çalışırken birinci derecede insanlarla ilişki halindedir.
Çalışma Alanları ve İş Bulma Olanakları
Günümüzde servis personelleri değişik kurum ve kuruluşlarda görev yapabilmektedirler. Kendi bilgi ve becerileri yeterli olduğu sürece özellikle turizm sektörünün gelişmesine paralel olarak bu meslek elemanlarına ihtiyaç vardır. Bu meslekte yetişmiş, nitelikli, yabancı dil bilen elemanların iş bulma sorunları hemen hemen hiç yoktur. Yiyecek içecek sunumunda, otomasyona gidilemediği için, garsonluk geçerliliğini korumakta ve bu meslekte eleman ihtiyacı her zaman olmaktadır.