MUTFAK DALI
Tanımı:
Mutfak araç, gereç ve ekipmanlarını kullanarak, hijyen ve sanitasyon kurallarına uygun yiyecek üretimi yapma ve servise hazır hâle getirme yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.
Amacı:
Aşçılık mesleğinin yeterliklerine sahip meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.
Mesleğin Gerektirdiği Özellikler
Mutfak personeli olmak isteyenlerin;
· Yiyecekle ilgili konulara ilgi duyan,
· Bedence güçlü ve sağlıklı,
· Tat ve koku alma duyumları gelişmiş,
· Temiz, titiz, sorumlu,
· Bir işi planlama ve uygulama yeteneğine sahip,
· Eli çabuk, hızlı hareket edebilen kimseler olmaları gerekir.
· Mutfağı yönetebilecek disiplin anlayışına sahip olmalıdırlar.
Çalışma Ortamı ve Koşulları
Çalışma ortamı sıcak ve nemlidir. İş başında aşçılık mesleğinin gerektirdiği özel kıyafeti giyerler. İş genellikle gündüz yapılır ama günlük yemek listesinin hazırlanması ve gerekli planlamanın yapılması gece çalışmayı gerektirebilir. Turizm bölgelerinde çalışanlar için mevsimlik çalışma söz konusu olabilir.
Çalışma Alanları ve İş Bulma Olanakları
Günümüzde aşçılar çok değişik kuruluş ve kurum mutfaklarında görev yapabilmektedirler.
Okul mutfağı, hastane mutfakları, fabrika mutfağı, ordu mutfağı, işyeri mutfağı, yemek fabrikaları mutfağı, otel mutfağı, restoran mutfağı, gemi mutfağı, uçak mutfağı, tren mutfağında da mutfak personeli çalışabilmektedir.