

2016 ERASMUS+ PROJEMİZ (GELECEĞE YOLCULUK - DİJİTAL SINIF)
2016 ERASMUS+ PROJEMİZ (GELECEĞE YOLCULUK - DİJİTAL SINIF)
Proje No : 2015-1-TR01-KA101-019506
Proje Süresi : 31/12/2015 - 30/12/2016 (Bir Yıl)
Zeynep Mehmet Dönmez Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi
Avrupa Birliği Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı (IPA) İnsan Kaynaklarının Geliştirilmesi Operasyonel Programı Okul Eğitimi Personel Hareketliliği
Proje Adı : Geleceğe Yolculuk
Proje No : 2015-1-TR01-KA101-019506
Proje Süresi : 31/12/2015 - 30/12/2016 (Bir Yıl)
ÇIKIŞ NOKTASI VE AMAÇ
Zeynep Mehmet Dönmez Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi proje ekibi üyelerinden G. V. AKOL ve G. ÜNLÜ adlı öğretmenlerimizin teklifleri ile okulumuz Proje Birimi tarafından değerlendirilmeye alınmış ve okul idaresinin de onayı alınarak, 2015 Teklif Çağrısı döneminde Türkiye Ulusal Ajansına iletilmek üzere Erasmus + KA1 Projeleri kapsamı altında "Geleceğe Yolculuk" başlığı ile başvurusu yapılmıştır.
Projemiz 2015 yılı Teklif Çağrısı Döneminde sunularak, IPA IV İnsan Kaynaklarının Geliştirilmesi Operasyonel Programı "Okul ve Yetişkin Eğitimi Personelinin Mesleki Gelişimini Desteklemek Suretiyle Eğitimde Kalitenin Artırılması Projesi" kapsamında desteklenmeye hak kazanan 2015 Erasmus+ Ana Eylem 1 Okul Eğitimi Personel Hareketliliği projeleri arasında yerini almıştır.
Projemizin çıkış noktasında, içinde bulunduğumuz teknoloji çağının getirdiklerini ve sunduğu imkânları kurumumuz dâhilinde azami seviyede uygulamaya geçirme amacı yer almaktadır. Bu kapsamda, kurumumuzda ders anlatım tekniklerinin branş farkı gözetmeksizin geleneksel yöntemlerin ötesine geçilmesi sureti ile en yeni teknolojik olanaklar doğrultusunda uygulanabilmesi, WEB 2.0 ve ICT teknolojilerinin eğitim-öğretime entegre edilebilmesi, sosyal ağlardan ve e - portfolio tekniklerinden faydalanarak derslerin verimli hale getirilmesi ve bu uygulamalar sayesinde zamanın en verimli şekilde geçirilmesi planlanmıştır. Ayrıca ülkeler arası eğitim- öğretimdeki farklı iyi uygulamaların ve deneyimlerin paylaşımının sağlanabilmesi, dünyada süregelen yenilikçi eğitim -öğretim metot ve tekniklerinin kullanılarak eğitim öğretimin uluslararası seviyeye çıkarılması; faydalanıcıların ise yüksek motivasyon ile derse aktif katılımlarının sağlanabilmesi, internet, android uygulamaları ve sosyal ağlar gibi gelişen teknolojileri sosyal hayatında olduğu kadar eğitim hayatında da kullanabilmesinin sağlanması proje amaçları arasında yer almıştır.
Avrupa çapında kendisinden söz ettirmeyi başaran ve eğitim alanında gerçekleştirilen en büyük ve kapsamlı projelerden biri olan Eğitimde F.A.T.İ.H Projesi (Fırsatları Arttırma ve Teknolojiyi İyileştirme Hareketi) kurumumuzda da uygulanmaktadır ve "Geleceğe Yolculuk" projemiz, FATİH projesinin genel amaç ve hedefleri ile örtüşmektedir.
BAŞVURU ve HAZIRLIK
ICT Projemiz ana hatları ile şekillendirildikten sonra, fikir sahibi öğretmenlerimizin liderliğinde proje yazımına başlanmıştır. Proje ekibi üyeleri ve kurum içerisinde bu tarz bir çalışmaya gönüllü diğer meslektaşlarımızdan oluşan bir katılımcı ekibi ile proje yazımı tamamlanmış ve öngörülen tarihlerde Türkiye Ulusal Ajansına gönderilmiştir.
Katılımcılarımızın proje uygulaması ve eğitimi gereğince belirli bir seviyede yabancı dil becerisine sahip olmaları gerektiğinden, yabancı dil eğitimine ihtiyaç duyanlar kurslara devam etmiştir. Aynı zamanda, eğitimi verecek olan kurumdan alınan ön bilgi ve program doğrultusunda bilişim teknolojileri öğretmenimiz de hareketlilik öncesi katılımcılarımızı kurs hakkında bilgilendirmiştir.
HAREKETLİLİK
Geleceğe Yolculuk Projemizin hareketliliğine okulumuzun 8 öğretmeni katılmıştır.
Proje katılımcılarımız 15 – 22 Nisan 2016 tarihleri arasında bir hafta süre ile İspanya'da "ICT – Digital Classroom" kursuna devam etmişlerdir. Kurs süresince aşağıda bir özeti verilen faaliyetleri gerçekleştirmişlerdir:
Dijital Sınıf Nedir, İnteraktif guruplar, WEB 2.0 teknolojisi, Sınıflarda ICT faaliyetleri, Weebly veya diğer programlar sayesinde web sitesi oluşturma, uygulamalı simülasyonlar, WEB 2.0: Bloglar ve Twitter, sosyal medya uygulamaları, Google uygulamaları (Google docs, drive vb.), Isuu,Slideshare ve Scribd benzeri eğitim yazılımları, proje sunumları, kurs değerlendirmesi ve sertifikalandırma.
ICT SINIFI
Projemiz kapsamında, kurumumuz dâhilinde hâlihazırda mevcut bulunan Bilişim sınıfımız Türkiye Ulusal Ajansı tarafından takdir edilen hibe kapsamında yeniden düzenlenmiştir. Projemizin amaçları, kazanımları ve çıktıları doğrultusunda güvenli internet kullanımı, WEB 2.0, eğitsel program ve uygulamaları tanıtacak yazılımlar, görseller ve materyallerle donatılarak dijital sınıflarımızın ilki oluşturulmuştur.
Kurumumuzdaki bütün dersliklere yerleştirilen FATİH projesi kapsamındaki akıllı tahtaların altyapı hizmetinin ulaşmasının ardından dijital sınıflarımız tüm kurum dâhilinde yaygın hale getirilecektir.
YAYGINLAŞTIRMA
"Geleceğe Yolculuk" projemizin katılımcıları özellikle BT dersliğinin yeniden düzenlenmesi ve ICT Digital Classroom kapsamına uygun hale getirilmesi başta olmak üzere proje kapsamında edinilen bilgilerin yaygınlaştırılması için bireysel olarak ve katılımcı gurubu halinde çalışmalarda bulunmuşlardır ve devam etmektedirler.
Dijital sınıf çalışmalarının ardından katılımcılar kendi zümrelerinde bulunan çalışma arkadaşlarına projenin ve alınan eğitimin ayrıntılarını anlatmışlardır. Ayrıca, özellikle ilçe zümrelerinde diğer kurumlardaki meslektaşları ile bir araya gelme fırsatı bulan katılımcılarımız Erasmus+ projelerinin eğitimde hep ileriyi hedeflediğini belirterek bu ortamlarda da projemizin yaygınlaştırma faaliyetlerine katkıda bulunmuşlardır.